header bg

Spanyol meztelencsiga

Spanyol csupaszcsiga

Nevezéktan

Arion vulgaris (Moquin-Tandon, 1855)
Arion ater var. limbata R. T. Lowe, 1855; Arion rufus var. vulgaris Moquin-Tandon, 1855; Arion rufus subsp. vulgaris Moquin-Tandon, 1855
Animalia - Mollusca - Gastropoda - Stylommatophora - Arionidae

Elterjedése, behurcolás módjai

Az Arion vulgaris (Mouquin-Tandon, 1855) eredetileg Közép- és Dél- Franciaországból származik. Európában spanyol csiga néven vált ismertté, mivel kezdetben tévesen a Portugáliából leírt, endemikus Arion lusitanicus (auctorum, non J. Mabille, 1868) fajjal azonosították. Délnyugat- Európából elsősorban az élőnövény, illetve kertészeti talaj kereskedelmének köszönhetően rendkívül gyorsan elterjedt Európában, mára szinte mindenütt előfordul (Csányi & Varga, 2017). Magyarországon először 1985-ben találták meg a fajt Sopronban, az Ikva-patak mentén (Varga, 1986). Napjainkra az egész országban gyakorivá vált, az esős években akár tömeges megjelenésű is lehet. A kereskedelem mellett terjedését vízfolyásaink mentén az áradások is elősegítik, az uszadékkal nagy távolságokat is képesek megtenni (Csányi & Varga, 2017).

Élőhelye

A spanyol meztelencsiga elsősorban az állandó, sűrű növényzettel benőtt bolygatott élőhelyeken, parlagokon, gyepekben, utak mentén fordul elő, de megtalálható a természetközeli erdőkben is. Kedveli a mezőgazdasági területeket, kertészeteket, ház körüli kiskerteket, ahol például a komposztállók környékén nagyobb mennyiségben is találkozhatunk vele. 

Megjelenése, szaporodása

Nagyméretű, jellegzetes, jól felismerhető faj. Színe barnás, téglavörös, feje sötét. Talpának szegélye fekete- vörös csíkozású. Táplálkozása során előszeretettel fogyaszt különböző zöldségféléket, repcét, pillangósvirágúakat, keresztesvirágúakat, gabonaféléket. Egy szlovén felmérés 103 növényfajon mutatta ki a fajt.

Más szárazföldi csigafajokhoz hasonlóan a spanyol meztelencsiga is hímnős, vagyis minden példány testében megtalálhatók mind a női, mind a hím ivarszervek. Párzásuk során a hímivarsejtek kölcsönös cseréje történik, a peték a testükön belül termékenyülnek meg. Évente egy – egyes megfigyelések szerint, nedvesebb, melegebb körülmények között akár kettő - nemzedéke is kifejlődhet. A párzási időszak július végétől szeptember elejéig tart. Tojásaikat a nyár végi, őszi időszakban a laza talajba, elhalt falevelek és más növényi törmelékek alá rakják, ezután a kifejlett egyedek elpusztulnak. Az új nemzedék tavasszal, általában március-áprilisban jelenik meg, gyors növekedésüknek köszönhetően június-júliusra válnak ivaréretté. Mind a fiatal, mind a kifejlett egyedek alkonyatkor és éjszaka aktívak, napközben a sűrű növényzetben, kövek és korhadó faanyagok alatt rejtőzködnek.


Hatása az őshonos élővilágra, gazdasági és humán-egészségügyi hatásai

A spanyol meztelencsigának elsősorban gazdasági károkozása jelentős. Táplálkozása során komoly problémát okoz mind a szabadföldi zöldségtermesztésben, mind az üvegházakban, fóliasátrakban. Nem csak a zöld növényi részeket, hanem a gyökereket is fogyasztják. A táplálékok között nem válogatnak, tömeges megjelenésük elsősorban a nedvesebb időszakokban jellemző. Szárazabb években egyedszámuk jellemzően lecsökken. 

Összeállította: Madarász Enikő (FHNPI)

Irodalom

Csányi B. & Varga A. (2017): Behurcolt és invazív puhatestűek. In.: Falus A. (szerk.): Magyar Tudomány- Behurcolt és invazív állatok Magyarországon. 178. évf. 4. sz.

Varga A. (1986): Az Arion (Arion) lusitanicus Mabille, 1868 előfordulása Magyarországon (Mollusca). Folia Historico-naturalia Musei Matraensis. 11, 110

Turóci Á., Fehér Z., Varga A., Zsigó Gy. és Páll-Gergely B. (2020): A spanyol meztelencsiga (Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855) gazdasági károkozása és a védekezés lehetőségei. Növényvédelem. 81 [N.S. 56]: 8.

https://www.cabi.org/isc/datasheet/6963

https://www.gbif.org/species/7540164


ladybug