Önkéntesek a bíbor nebáncsvirág ellen

Kategória: Ismeretterjesztés

Szerző: Hák Flóra

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság önkéntes programot hirdetett az idegenhonos inváziós bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera) elleni fellépés keretében Uppony térségében.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság lelkes résztvevők segítségét kérte a vízfolyások mentén sűrű állományokat képező inváziós növény mechanikus irtásában. A faj különösen nagy gondot okoz azzal, hogy akadályozza a természetközeli ártéri erdők megújulását, így eltávolítása kiemelt természetvédelmi tevékenységnek minősül. Az Igazgatóság működési területén különösen a Tarna-Lázbérci Tájegységben, a Csernely-patak mentén a forrásvidéktől a Lázbérci-víztározóig, Nekézseny és Uppony községek közti szakaszon elterjedt.

Két meghirdetett napon, a Tarna-Lázbérci Csoport természetvédelmi őreinek vezetésével összesen 7 önkéntes segítette a munkát. Az időjárás és a csapadék mennyisége nem kedvezett a terepi viszonyoknak, azonban ez senki harci kedvét nem szegte. Első alkalommal a Csernely-pataknak az Uppony településtől a Lázbérci-tó torkolatáig tartó, legalsó szakaszát tisztították meg, majd második alkalommal a patak településen belüli, illetve az afölötti égerligeteken áthaladó szakaszát.

Az önkéntes természetvédők szíves segítségét végül Bükki Csillagda belépő jegyekkel hálálták meg. Munkájukat ezúton is köszönjük!

Az első akció képes beszámolója a BNPI honlapján (DZSUNGELHARC AZ UPPONYI-SZOROSBAN - ÖNKÉNTESEK A TERMÉSZETVÉDELEMÉRT) az alábbi linken érhető el: www.bnpi.hu/hu/hir/dzsungelharc-az-upponyi-szorosban-onkentesek-a-termeszetvedelemert



Címkék:

Kapcsolódó galériák

ladybug