Invázió - a selyemkóró mechanikai kezelésének tapasztalatai

Kategória: Ismeretterjesztés

Szerző: Illyés Evelin

Az idegenhonos inváziós növények közé tartozó selyemkóró gyors terjedésével és ellenállóképességével meghódította az országot és súlyos károkat okoz. Azonban legalább lokálisan van lehetőség a védekezésre és a faj visszaszorítására.

Azzal az elméleti tézissel ellentétben, hogy csak degradált élőhelyeken, csupasz talajfelszíneken üti fel a fejét a selyemkóró (Asclepias syriaca), így jó természeti állapotú élőhelyeken nem képes megtelepedni, sajnos tapasztalataink alapján vitatkoznunk kell. Egy ún. záródott, természetes fajkészletű gyepen is elég egy igen kisméretű bolygatás, pl. egy vadászok által a talajra elhelyezett nyalósó és egy-két éven belül sok száz növény lesz, az oda hullott néhány szem magból.

A növény elpusztítására legalkalmasabb idő, amikor az új növények előbújnak, kb. 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni. Ekkor a leghatékonyabb kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni. A következő alkalmas időpont a virágzás kezdete előtti, a tarackok ugyanis a virágzásra fordított energia miatt ekkor gyengébbek. A bimbós növényeket lehet kaszálni, vagy glifozáttal permetezni is. (Az utóbbihoz azonban védett területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.) Többéves megfigyelésünk szerint az is hatékony, ha ebben az időszakban a növények föld feletti részeit eltávolítjuk, magyarul; ha egyszerűen „kigyomláljuk”.

Annak ellenére, hogy a szakirodalom óvva int a gyöktörzs bolygatásától, mivel az csak még több hajtás növesztésére serkenti a növényt, úgy látjuk, hogy az évi többszöri „gyomlálás” évről-évre, egy nagyságrenddel csökkenti a sporadikus állományokat. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a föld fölötti részek eltávolításával, megfosztjuk fotószintetizáló részeitől, így nem képes olyan mértékben tápanyagot raktározni a gyökérzetében, mint egyébként.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén is nagy gondokat okoznak az inváziós növények, ezért ezen fajok bemutatására az Igazgatóság cikksorozatot indított, amelynek második része a selyemkórót helyezte górcső alá. Az Igazgatóság honlapján Illyés Evelin természetvédelmi őr összesítette ismereteit, tapasztalatait és észrevételeit a selyemkóró elleni küzdelemről (Invázió címen): www.bnpi.hu/hu/hir/invazio A fenti szövegrészletek ezen anyagból származnak.



Címkék:

Kapcsolódó galériák

ladybug