header bg

Engedélyezés

Az Európai Parlament és a Tanács 1143/2014/EU rendelete (2014. október 22.) az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről (a továbbiakban Rendelet), 2015. év január 2-án lépett hatályba. A Rendelet célja, hogy a tagállamok hatékonyabban tudjanak fellépni az inváziósan terjedő, nem őshonos állat- és növényfajok ellen. A Rendelethez kapcsolódó végrehajtási rendelet jegyzéke pedig tartalmazza az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajokat. Erre a listára egyelőre 36 növény és 30 állatfaj került fel, a jegyzéken szereplő fajokra minden tagállamnak szigorú intézkedéseket kell hoznia és alkalmaznia.

A Rendelet 7. cikke (Korlátozások) értelmében tilos a jegyzéken jelenleg szereplő fajok Unió területére való behozatala, tartása, tenyésztése, szállítása, forgalomba hozása, felhasználása, kereskedése, szaporítása, nevelése, tenyésztése és környezetbe való kibocsátása. Kivételes esetben és szigorú keretrendszer között tagállami hatáskörben mégis adható engedély bizonyos tevékenységekre:

  • kutatás
  • ex situ megőrzés
  • gyógyászati termék előállítás/felhasználás

Kutatási engedély esetében egy leíró vagy kísérleti tevékenységre adhat engedélyt a hatóság, amelyet szabályozott körülmények között végeznek új tudományos ismeretek szerzése vagy új termékek kifejlesztése céljából. Ide értendő az idegenhonos inváziós fajt invázióssá tévő jellemzőktől eltérő genetikai jellemzők azonosítására, leírására és elkülönítésére irányuló tevékenység kezdeti szakaszait is, amennyiben azok nélkülözhetetlenek ezen tulajdonságok nem-inváziós fajban történő felszaporításához.

Az „ex situ megőrzés” a biológiai sokféleség alkotóelemeinek természetes élőhelyükön kívüli megőrzését jelenti. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egy speciális megőrzési tevékenység, nem keverhető össze a haszonszerzési célú szaporítással, sem az állatkertekben történő kizárólag bemutatási célú tartással. Ilyen típusú tevékenységre csak olyan, kellő szakértelemmel rendelkező szervezet kaphat engedélyt, aki bizonyíthatóan biztosítani tudja a zárt tartás igen szigorú feltételeit és a hatósághoz benyújtott kérelme tartalmaz egy részletes vészhelyzeti tervet is.

Kivételes esetekben, amennyiben azt nyomós közérdek indokolja, a társadalmi vagy gazdasági jellegű érdekeket is beleértve, a tagállamok engedélyt adhatnak arra, hogy meghatározott feltételek mellett egyéb tevékenységeket is lehessen folytatni inváziós fajokkal. Ehhez azonban az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges.

Az engedélyezésről bővebben az Európai Parlament és a Tanács az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 2014. október 22-i 1143/2014/EU rendeletének 8. és 9. cikke tartalmaz további információkat.

Ez tehát azt jelenti, hogy uniós jegyzékre került házikedvencek tartásához is engedély kell?

Nem, az uniós jegyzékben szereplő idegenhonos inváziós fajokhoz tartozó, kedvtelésből – tehát nem kereskedelmi célból – tartott állatokat természetesen életük végéig megtarthatják tulajdonosaik, amennyiben teljesülnek a következő feltételek:

  • az állatokat már az uniós jegyzékbe való felvételüket megelőzően is tartották,
  • az állatokat zárt módon tartják, és meghoznak minden megfelelő intézkedést annak érdekében, hogy azok ne szaporodhassanak és ne szabadulhassanak ki.

Fontos, hogy ilyen esetben a tulajdonosnak minden esetben jeleznie kell ezt az illetékes természetvédelmi hatóság felé, azaz a hatóság által kialakított bejelentő felületen meg kell adnia a szükséges adatokat. A bejelentő felületek az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Baranya Vármegyei Kormányhivatal

Békés Vármegyei Kormányhivatal

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal

Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal

Fejér Vármegyei Kormányhivatal

Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal

Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal

Heves Vármegyei Kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Pest Vármegyei Kormányhivatal

Somogy Vármegyei Kormányhivatal

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

Tolna Vármegyei Kormányhivatal

Vas Vármegyei Kormányhivatal

Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

Zala Vármegyei Kormányhivatal

ladybug