header bg

Nutria

Nevezéktan

Myocastor coypus (Molina, 1782)

Animalia - Chordata - Mammalia - Rodentia - Myocastoridae

Elterjedése

A nutria Dél-Amerikában (Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay) őshonos (Carter and Leonard 2002), Észak-Amerikába, Európába, Afrikába és Ázsiába pedig betelepítették gazdasági (elsősorban szőrme) céllal (Carter, 2007). A nutria farmokról kiszökött állatok a szabad természetben önfenntartó populációkat hoztak létre. Elterjedéséről bővebb információk a https://www.cabi.org/ISC/datasheet/73537 linken érhető el.

origin

Élőhelye

A nutria elsősorban állandó vizeink mellett, különösen nádasok és mocsarak közelében fordul elő. Megtalálható továbbá folyók, patakok, tavak, és sós mocsarak környékén is a part menti területeken, azonban nem távolodik el 100 méternél távolabb a vizektől, amelyben él. Irodalmak szerint a szabadban nem éli túl a kemény teleket, amely csökkentheti a túlélését szabad természetben, de ez a tény megdőlni látszik.

Megjelenése, biológiája és szaporodása

Nagytestű rágcsáló (testtömege 5-9 kg körüli, testhossza 40-60 cm, farok hossza: 30-45 cm), színezete barna, sárgás barna, farka hengeres. Úszóhártyás lábai lenyomata megközelítőleg 15 cm nagyságú, lábnyomában az úszóhártya mindig látható. Metsző fogai kiemelkedőek, világos narancssárga színűek, pofája fehér foltos (Woods et al. 1992, Carter and Leonard 2002). Ürüléke hengeres, nem nagyobb, mint 7 cm, hosszanti finom bordákkal (LeBlanc, 1994).
Növényevő, szántóföldi növényeket és vízi növényeket egyaránt fogyaszt. Szelektív táplálkozása jelentősen csökkentheti a mocsári növényzet összetételét. Jellemző rá az ürülék fogyasztás (koprofágia), valamint alkalmanként kagylókkal is táplálkozik (Woods et al. 1992, Carter and Leonard 2002, Genesis Laboratories, Inc. 2002).
Emlős. Jelentős összefüggés figyelhető meg a hideg telek és a nőstények reprodukciós képessége között. Az embrió vesztés esélye a vemhesség 13-14 hetéig magasabb, mely függ a vemhességet megelőző tél keménységétől és a nőstények egészségi állapotától. A vemhesség 127-138 napig tart, mely elteltével 2-9 számú utódot hoz világra (Woods et al. 1992, Genesis Laboratories, Inc. 2002). Egész évben, valamint ellés után közvetlenül is képes a párzásra, vemhességre.

Természetvédelmi, gazdasági hatásai

Komoly károkat képes okozni a vízfolyások partján, a gátakban és az öntöző rendszerekben, valamint hatalmas területeken képes elpusztítani a nádasokat, mely hatással van az ott élő többi élőlényre. A nutria nagyobb populációja képes nyílt vízfelszínek kialakítására az ott található növényi állomány elfogyasztásával (pl. Olaszországban komoly problémákat okoz a fattyúszerkő fészkelőhelyének megszüntetésével a lebegő hínárnövények elfogyasztása által). A nutria rajta van az IUCN által létrehozott „A világ 100 legrosszabb” inváziós fajait tartalmazó, valamint az Európai Unió által kibocsátott 1143/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet listáján. Komoly gazdasági károkat tud okozni a szántóföldi növénytermesztésben, a cukornád, a lucerna és más gyökérzöldségfélék elfogyasztásával (Carter and Leonard 2002; Woods et al. 1992).

(Összeállította: Szita Renáta)

Irodalom

www.cabi.org
Carter, J. and Leonard, B. P. 2002. A review of the literature on the worldwide distribution., spread of, and efforts to eradicate the coypu (Myocastor coypus) Source. Wildlife Society Bulletin. 30(1): 162-175.
Carter, Jacoby., 2007. Worldwide Distribution, Spread of, and Efforts to Eradicate the Nutria (Myocastor coypus) USGS National Wetlands Research Center http://www.nwrc.usgs.gov/special/nutria/index.htm
Woods, C.A., Contreras, L., Willner-Chapman, G. & Whidden, H.P. 1992. Myocastor coypus. Mammalian Species 398: 1-8.
LeBlanc, Dwight J. 1994. Nutria Prevention and control of wildlife damage. (Eds) Scott E. Hygnstrom Robert M. Timm & Gary E. Larson http://www.ces.ncsu.edu/nreos/wild/pdf/wildlife/NUTRIA.PDF
Genesis Laboratories, Inc. 2002. Report prepared for the Lousiana Department of Wildlife and Fisheries. 155pp. 


Fényképek: Nagy Ferenc

ladybug