header bg

Pézsmapocok

Nevezéktan

Ondatra zibethicus (Linnaeus, 1766)

Animalia - Chordata - Mammalia - Rodentia - Cricetidae

Elterjedése, behurcolás módjai

Észak-Amerika területén őshonos. Európába prémje miatt telepítették be. Először 1905-ben szöktek meg példányai egy csehországi telepről - innen hódította meg fokozatosan Európát. Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Németországban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában is vannak önfenntartó állományai. A XX. század eleje óta terjed - az 1950-es években már hazánkban is elterjedt minden, számára alkalmas vizes élőhelyen.


origin

Élőhelye

Vízpartokon telepszik meg - a mocsaras területektől kezdve a halastavakon át egészen a folyópartokig. Csak olyan töltéseken kell állandó jelenlétével számolni, melynek lába állandóan a víz szintje alatt van (leginkább halastavak és tározók töltései). Nem távolodik el a szegélynövényzettől - a vízparti sásos, gyékényes, valamint a gyökerező- és úszóhínár társulásokban mozog.


Életmódja, táplálkozása

Vízi életmódot folytat; családokban él. Jól úszik, de általában csak a part menti övezetben mozog. Különösen a kora reggeli órákban és napnyugtakor aktív. Kotoréka mocsári növényzetből épített vagy egyszerű föld alatti üreg több kijáró folyosóval – ezek mind a víz színe alatt nyílnak. A víz szintje fölötti kamra átmérője 40-60 centiméter. Gyakorta épít a víz felszíne fölé emelkedő, jellegzetes hordást - ezeket főleg pihenésre és napozásra használja. A hordás és a vár anyaga gyékény, nád és hínár. A szárazföldön lassan mozog, esetlennek tűnik, de mellső lábát nagyon ügyesen használja táplálkozás közben. 20-30 centiméter széles csapást tapos a vízparton. Territoriális viselkedésű, családonként 0,5-1,3 ha nagyságú területet birtokol. Territóriumát pézsmaillatú váladékával jelöli meg. Tápláléka elsősorban vízinövényekből - káka, zsurló, gyékény, vízitök, sás, nád, tündérrózsa - áll. Kiegészítésként gyakran kagylók és csigák, néha rákok, békák és halak is szerepel étrendjében. Télen a jég alól táplálkozik - vízinövények, gyékény, kálmos gyöktörzseit fogyasztja. Naponta saját testtömege 30-40%-át kitevő táplálékot fogyaszt el.

1 éves korára lesz ivarérett, évente 3-4-szer is ellhet; egy-egy alom 5-9 kölyökből áll. Vemhessége 28-30 napig tart, a fiatalok 30 napos korukban válnak önállóvá.Hatása az őshonos élővilágra, gazdasági és humán-egészségügyi hatásai

Úgynevezett ökoszisztéma mérnök faj, azaz környezetét képes saját igényeinek megfelelően átalakítani - ezáltal számos őshonos faj életfeltételei romlanak. Táplálkozása közben pusztítja a vízi növényzetet, azok szárait, gyöktörzseit fogyasztja. Predátorként veszélyt jelent az őshonos állatvilágra, ezen túlmenően bizonyos fajok táplálék-konkurense.


Leírása, határozóbélyegei

Testhossza 29–32 centiméter, farokhossza 20–25 centiméter, testtömege 600–1000 gramm körüli. Bundája a hátán gesztenyebarna, a hasán szürke. Apró, lekerekített fülei alig látszanak ki bundájából, szemei kicsik, feketék. Erőteljes koronaszőrei miatt bundája kócosnak tűnik. Lábai rövidek; mellső végtagjain 4, a hátsókon 5 ujj található erős karmokkal. Ujjai oldalán merev úszószőrök találhatók, a lábujjak töve között úszóhártya feszül. Farka csupasz, aprópikkelyes (néhány szőrszállal); keresztmetszete fiatal korban kör alakú, idősebb korban oldalról lapított. Nem lehet összetéveszteni más pocokfajokkal, inkább a nutriához vagy a fiatal hódokhoz hasonlít. Jó felismerési bélyegként szolgálhat a farok, a testméret, a fejforma és az úszási szokása.


look

Irodalom

Faragó S. (2007): Vadászati állattan. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 496 p.

Bihari Z., Csorba G., Heltai M. (2007): Magyarország emlőseinek atlasza. Kossuth Kiadó, Budapest, 360 p.

https://circabc.europa.eu/sd/a/7cf3a0bb-8ac3-48be-8e12-12c7783caa3e/TSSR-2016-003%20Ondatra%20zibethicus.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9zsmapocok

https://offene-naturfuehrer.de/web/Erkennungsmerkmale_von_Bisam,_Biber_und_Nutria

https://www.iucnredlist.org/species/15324/22344525


ladybug