Mirigyes bálványfa visszaszorítása a Dunaalmási-kőfejtők Természetvédelmi Területen

Kategória: Ismeretterjesztés

Szerző: Hock Ferenc

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Vérteserdő Zrt. 2022-ben a természetvédelmi szempontból értékes élőhelyek védelme érdekében jelentős területen elvégezte a mirigyes bálványfa kezelését a Kőpite-hegy tetején.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Vérteserdő Zrt. együttműködve megkezdte 2022. tavaszán 2 ha kiterjedésű, idős mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima) állomány kezelését a Dunaalmási-kőfejtők Természetvédelmi Területen a Kőpite-hegy tetején. A faj terjeszkedése más fásszárú özönnövényekkel együtt az egész területen problémát jelent. A korábban alkalmazott szárzúzás alkalmas volt a bálványfa továbbterjedésének lassítására, illetve a magérlelés korlátozására, de a kezelés nem volt alkalmas a probléma gyökerét jelentő idős faállomány kezelésére, amely jelentős magszórása révén folyamatosan fertőzte a terület természetvédelmi szempontból értékesebb részeit. Az idős egyedek magszórását az is elősegítette, hogy a bálványfa folt a terület legmagasabb részén volt.

Az idős bálványfa állomány alatt a gyepszintben szinte nem volt növényzet az árnyékolás és az allelopatikus hatás miatt, őshonos cserje- és fafajok is inkább csak a szegélyekben fordultak elő. Bár az állomány gombafertőzés miatt részben rossz egészségi állapotban volt, a szegélyek fiatalosan vitálisak voltak.

A mirigyes bálványfa szerepel az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló Európai Parlament és a Tanács 1143/2014/EU rendeletében, ezért irtása jogszabályi kötelezettség. Igazgatóságunk és a Vérteserdő Zrt. ezért döntött a dunaalmási állomány felszámolása mellett.

A bálványfa tőelválasztást követő további sarjadását megelőzendő a fakitermelés előtt célzott növényvédőszeres kezelést végeztünk. A kémiai beavatkozásra törzsinjektálással, illetve a szegélyekben és a gyepekben a sarjak kéregkenésével, szelektíven került sor. A kezelt egyedek pusztulását biztosító megfelelő várakozási idő (1-2 hónap) elteltével már elvégezhető volt a tőelválasztás. A kitermelt faanyag elszállítására 2022. őszén, száraz időben, a vágásterületen és a meglévő földutakon keresztül volt lehetőség, így minimalizálni lehetett a talajsebzésből adódó károkat is.

A beavatkozás azonban ezzel még nem zárható le, hiszen a vágásterületen, illetve kisebb mértékben a kapcsolódó cserjésekben és gyepekben még várható a bálványfa ismételt megjelenése – elsősorban mag eredetű újulata, részben pedig sarjadása. Ezek folyamatos kezelésével a faj hosszútávon is hatékonyan visszaszorítható lesz ezen a turisztikai szempontból is jelentős területen. A vágásterületen az első utókezeléseket követően őshonos cserjefajok magvetéssel és / vagy ékásós ültetéssel történő telepítését tervezzük, melyek a megfelelően nagy lombkorona-borítás kialakulását követően korlátozzák az özönnövények ismételt betelepülését.Címkék:

Kapcsolódó galériák

ladybug