Iskolásokkal az inváziós fajok ellen

Kategória: Ismeretterjesztés

Szerző: Fera Gábor (ŐNPI)

Az inváziós fajok megállításának leghatékonyabb módja a korai észlelés és kiirtás, melynek alapfeltétele a lakosság ismereteinek bővítése. Ehhez elengedhetetlen, hogy már az általános iskolai korosztályok is megismerjék ezeket a fajokat.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szemléletformálási kampányában — mely az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg („Természetvédelmi kártalanítás” elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzat, TMF/487/10/2019. számú Támogatói Okirat) – a Magyar Természetvédők Szövetségével 9 Vas megyei iskola 18 osztályát, összesen 465 diákot értünk el 2020-ban.

A tanárok és diákok kizárólag pozitív visszajelzései alapján, a pandémia miatt online formában megtartott biológiaórák nagyon sikeresek voltak. A kampány során egy egyedülálló oktatási anyag került kifejlesztésre, ismeretterjesztő tablókkal és játékokkal. Összesen 5 db A1-es habkarton poszter készült el, melyek erdei iskolánkban kerültek végleges elhelyezésre, ezzel is segítve környezeti neveléssel foglalkozó kollégáink munkáját a jövőben. 5 féle interaktív játék — csoportosítás, keresztrejtvény, térkép, Igaz vagy Hamis, társasjáték — került online felületre, melyek így szintén bármikor játszhatóak és felhasználhatóak (az online játékok nevükre kattintva érhetőek el). A poszterek jelenleg honlapunkon is megtalálhatóak, azonban a jövőben, személyesen is használhatóvá válnak a Környezeti nevelési és ökoturisztikai osztályunk jóvoltából a Harmatfű Erdei Iskolában.

Online kampányunk 2021-ben is folytatódni fog, így a speciális tananyag segítségével még több iskolás hallani fog az ausztrál tevékről, guami mangrovesiklókról, de remélhetőleg tisztában lesz azzal is, hogy az amurt miért nem engedjük vissza kifogás után, vagy miért kell kijárós házimacskáinkra és megunt akváriumi kedvenceinkre is kiemelt figyelmet fordítani.


Címkék:

ladybug