Az energiafű (Elymus elongatus ’Szarvas1’) visszaszorítása a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén

Kategória: Ismeretterjesztés

Szerző: Sallainé Kapocsi Judit (ökológiai felügyelő KMNPI)

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén fűmagkeverékkel végeztek gyepesítést, mely során az őshonos gyepalkotók mellett egy ismeretlen komponens is bekerült véletlenül a védett területre a magkeverékkel, mely az energiafű volt.

Az energiafüvet (Elymus elongatus ’Szarvas 1’) a hazánkban őshonos, védett, szikes és homoki gyepeken élő magas tarackbúza (Elymus elongatus) és a Közép-Ázsia száraz térségéből hasonló körülmények között élő, kelet-kaukázusi magas tarackbúza rokon fajkör kereszteződéséből hozták létre Szarvason energetikai ültetvények létrehozása céljából.

A faj nemesítése során még nem volt ismert, hogy a termesztési helye közelében a számára alkalmas területeken el tud szaporodni és az őshonos szikes, és egyéb száraz gyepi élőhelyeket veszélyezteti. A növény a szélsőségesen szikes termőhelyeken is sikeresen megmarad, magot szór és szaporodik nagy mennyiségben.

A fűmagkeverékekben lévő energiafű inváziós növényként viselkedve a szomszédos fokozottan védett Fehér-tó medrében lévő nádasban és a szomszédos parlagokon is szaporodásnak indult, valamint a bála szállítási útvonalak mentén is terjedt.

A nemzeti park igazgatóság felismerve a növény terjedő képességét az érintett területeken a magérést megelőző korai gépi kaszálást végzett, valamint a tómederben és a szomszédos szikes gyepeken megjelenő szórvány egyedeknél kézi módszerrel egyedileg távolította el a kalászokat még magszórás előtti időpontban és megsemmisítette azokat több éven keresztül.

A növény végleges eltüntetése érdekében a cél az volt, hogy vegyszermentes megoldást találjanak a növény visszaszorítására a vizes élőhely közelsége miatt. Az idei év tavaszán a tómederben lévő töveket kézi kiásással távolították el a nemzeti park igazgatóság munkatársai. A tavaszi időszakban végzett munka során a tómeder nedves talajfelszíne lehetővé tette a könnyű kiásást. A kiásott töveket elszállították a területről, majd egy degradált helyen ásott gödörbe temették el megsemmisítés céljából.

 A tómeder melletti, még szántó művelési ágban lévő területeken pedig a terület többszöri megtárcsázásával próbálják véglegesen eltávolítani a még megmaradt nagyobb állományait.

A növény végleges eltüntetése valószínűleg többévi utókezeléssel valósulhat meg.Címkék:

ladybug