header bg

Aranyvessző fajok irtása

A hazánkban előforduló inváziós aranyvessző fajok (Solidago sp.) visszaszorítási lehetőségei:

Magyarországon az aranyvessző nemzetség 4 faja fordul elő, a közönséges aranyvessző (Solidago virga-aurea) kivételével mindegyik Észak-Amerikából származó jövevény. A nemzetségből a természetvédelmi szempontból veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok tudományos alapú jegyzékére, a különösen nagy természetvédelmi kárt okozó fajok listájára* a magas aranyvessző (Solidago gigantea) és a kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) került fel.

Az aranyvessző fajok állományai hatékonyan kezelhetőek vegyszermentes módszerekkel, ezért a vegyszeres visszaszorítás nem elterjedt -esetleg más módszerek kiegészítő kezeléseként vagy kis kiterjedésű foltok kezelése során jöhet szóba, a szükséges engedélyek birtokában-.

A visszaszorítás hatékony vegyszermentes módjai:

1. Kaszálás

Évente két alkalommal, rendszeresen: Első kezelés: Virágzás és magérlelés között; Második kezelés: vegetációs időszakon kívül. A levágott növényi részek eltávolítása szükséges.

2. Szárzúzás

Cserjékkel elegyes állományok esetében, évente két alkalommal, a kaszálással megegyező időpontokban, 2–3 éven át. A cserjék visszaszorulása után át kell térni kaszálásra. A levágott növényi részek eltávolítása szükséges.

3. Szárzúzást és kaszálást követő legeltetés

Szárzúzás vagy kaszálás virágzás idején, azt követően folyamatos legeltetés, lehetőség szerint szürkemarha vagy bivaly állományokkal .

4. Árasztás

Rendszeres, időszakos vízborítás: az aranyvessző fajok nem bírják az elárasztást, de ez a módszer csak olyan élőhelyek esetében alkalmazható, melyeknél természetes az időnként megjelenő víztöbblet.

A visszaszorítás hatékony vegyszeres módja:

1. Pontpermetezés glifozát hatóanyag tartalmú készítményekkel, szelektív módon :

Vegetációs időszakban, jellemzően 1–2 kezelés szükséges. 

A visszaszorítás hatékony kombinált módjai: 

1. Szárzúzást/kaszálást és legeltetést követő pontpermetezés:

A korábbi kezelések ellenére esetlegesen fennmaradó magányosan álló, vagy néhány m^2-es foltokat alkotó növények esetén pontpermetezés. Permetezés megfelelő időpontja: ősszel a legeltetés után, de a várható fagyok beköszönte előtt egy hónapig.

2. Szárzúzást és/vagy legeltetést kiegészítő pontpermetezés:

Olyan helyeken alkalmazható, amelyeknél nincs mód egyéb kezelésekre (pl.: szegélyek, erdő)

Nem hatékony módszer:

1. Évente egy alkalommal virágzás előtt végzett kaszálás:

A tapasztalatok alapján ez a módszer nem alkalmas az aranyvessző fajok visszaszorítására, sőt gyakran a vegetatív terjedésüket segíti.

*- A lista elérhető az alábbi linken: http://www.termeszetvedelem.hu/termeszetes-allat-es-novenyvilagra-veszelyt-jelento-idegenhonos-invazios-fajok-hazai-tudomanyos-alapu-jegyzekei)

Felhasznált források és további hasznos információk:

http://www.termeszetvedelem.hu/

http://www.dunaipoly.hu/uploads/2018-02/20180205132950-rosalia-kezikonyv-3-2nd-ed-net-compressed-cl1qjctb.pdfKapcsolódó galériák

ladybug