Akváriumi szökevények

Az elmúlt másfél évszázadban 60 idegenhonos halfajt találtak természetes vizeinkben, amelyek bekerülésének okát tekintve kirajzolódik egy tendencia. Régebben a horgászható halfajok színesítése miatt elsősorban észak-amerikai hidegkedvelő fajokat telepítettek (pl. szivárványos pisztráng). A múlt század közepétől azonban gazdasági szempontok kerültek előtérbe, ezzel együtt nagyobb testű és hozamú, főleg kelet-ázsiai fajokat telepítettek (pl. busa fajok). Az elmúlt 20-30 évben azonban szigorodott a szabályozás, az idegenhonos halak természetes vizekben történő telepítését jogszabály tiltotta meg, a termelés zárt, vagy természetes vizekkel csak részben érintkező rendszerekbe került át. Ennek ellenére az idegenhonos fajok aránya évről-évre nő.

Ennek oka, hogy az akvarisztika igen népszerűvé vált. Napjainkban viszonylag olcsón elérhetőek a világ legkülönbözőbb tájairól érkező díszhalak, az akvarisztikai eszközök egyszerűsödésének köszönhetően pedig bárki, komolyabb rákészülés és háttérismeretek nélkül is fenntarthat egy akváriumot.

Az akváriumokból kikerülő élőlények sokszor nem a fajok kiváló szabaduló-képességüknek köszönhetően szöknek ki. A szökevények gyakran jelentős emberi „segítséget” kapnak, a növekvő fajszám a megunt, túlszaporodott házikedvencek természetbe való kiengedésével és az akvaristákhoz köthető illegális telepítésekkel magyarázható. Bár az akváriumi fajok többsége melegkedvelő, így gyakran csak melegvizű tavakban képesek áttelelni, azonban a halaknál viszonylag gyakran előfordul, hogy jól akklimatizálódnak, emellett az emberi tevékenységek (pl. folyók duzzasztása, települési szennyvizek és erőművek hőterhelése), valamint a klímaváltozás is hozzájárul vizeink felmelegedéséhez, ezáltal a melegkedvelő akváriumi halak számára megtelepedéséhez. Az emberi tevékenység miatt felmelegedett víztestek pedig a már kiszökött fajok számára kiváló terjedési folyosót biztosítanak.

Fontos szót ejteni az akváriumokban tartott egyéb állatfajokról. A kedvtelésből tartott kagylók, csigák, rákok esetében ugyanolyan problémákról beszélhetünk, mint a halaknál. Tipikusan ilyen például a vörös mocsárrák.ladybug