Kerti szökevények

A természetben előforduló idegenhonos inváziós növények egy része kertekből, parkokból kiszabadult "szökevény". A gyökér- és hajtásdarabok, vagy termések számos módon kikerülhetnek a természetes környezetbe, gondoljunk csak arra, hogy az apró növényi részeket felkaphatja a szél, állatok bundájára, vagy emberek ruhájára tapadhatnak, hulladéktárolóból kikerülhetnek és ezt követően könnyen elszaporodhatnak. Mivel kerti növényeink közül is azokat ültetjük szívesen, melyek nem igényelnek speciális igényeket és nagy munkaráfordítást igénylő gondozást, ezért ezek jellemzően olyan fajok, amelyek hazánk klimatikus és egyéb környezeti adottságaihoz képesek jól alkalmazkodnak.


Tipikus kerti szökevények az észak-amerikai aranyvessző fajok (Solidago spp.), valamint a bíbor nebáncsvirág (Impatiens glandulifera). Parkokból, városi zöldterületekről újabban a bugás csörgőfának (Koelreuteria paniculata) tapasztalható kivadulása. Elhagyott épületek, felhagyott tanyák területére jellemző a közönséges orgona (Syringa vulgaris), illetve a Duna-Tisza közén a pálmaliliom fajok (Yucca spp.) kiszökése. Az egyre bővülő választék és a növekvő vásárlói igények következtében újabb és újabb dísznövények kerülnek be, amelyek bármikor kiszabadulhatnak a kertekből a természetes életközösségekbe, és nem tudhatjuk közülük, melyik válik inváziós fajjá a jövőben.

A növényszállítmányokkal potyautasok is érkezhetnek. A növények földjében, szárukra, levelükre tapadva, vagy akár a csomagolóanyagukkal "utazhatnak" különböző idegenhonos állatok, kórokozók is, például csigák, rovarok, vírusok, baktériumok. A potyautasok a szállítmányokból, kertekből kikerülve szintén jelentős károkat okozhatnak a hazai őshonos élővilágban.ladybug